De deelnemers BKB 2016 stellen zich voor "wie is wie"

FRC-BKB-2017-01-15-wie-is-wie

De Deelnemers BKB 2016 (15-01-2017) stellen zich voor:

 

Jean-Paul van Beveren met “Kyra” La Demisa Jillisz Jill-Lin
 

Sinds 2011 ben ik besmet met het jachtvirus, nadat ik met mijn 1e flatcoat Tjip als puppy een jachtcursus had gevolgd bij de KNJV Vught. Zelf was ik namelijk een behendigheidsman, had in 1994 met een paar gelijk gestemden een Hondenschool Idefix opgericht en heb daar altijd met mijn Hollandse Herders getraind en les gegeven maar vanaf 2011 werd dus de overstap gemaakt naar de Flatcoat en de jacht.

Nadat ik jaren heb geprobeerd met Tjip een A te halen, wat vanwege een chronisch sleepprobleem maar steeds op wedstrijden niet lukte, heb ik in 2013 Kyra aangeschaft bij Saskia de Kort.

Kyra is een heel zacht en gevoelig hondje wat heel graag voor de baas wil werken en dit is dus meteen haar sterkte en haar zwakte. Fantastisch dirigeerbaar, zelfs op grote afstand zijn we nog steeds een team maar ja als van haar zelfstandigheid wordt gevraagd wil het nog wel eens moeilijk worden. Daarnaast wil haar gevoeligheid haar nog wel eens parten spelen waardoor de hectiek van een wedstrijddag haar nog wel eens teveel wordt maar ja heeft elke hond niet zijn eigen uitdaging? Het feit dat ze met 3 jaar nu op de BKB staat wil wel iets zeggen over haar potentie maar we gaan voor de ervaring en het plezier.

Ik train niet bij een trainer, daar ben ik veel te eigenwijs voor, denk altijd dat ik het beter weet. Daarom heb ik iemand gezocht en gevonden die net zo fanatiek is als ik ben, Ignace van de Vorst mijn trainingsmaat door dik en dun, die op deze BKB ook acte de presence geeft! Iedere zondag proberen we onze hondjes uit te dagen en iedere week weer een stapje erbij te doen wat tot nu toe best goed lukt.

Ik wens iedereen veel plezier op deze mooie dag, we gaan voor mooi hondenwerk en veel gezelligheid samen!

 


Gonne Drukker - De Haan met Conover's Xtra Refine
 

Voor de tweede keer ben ik met mijn hond Duyf uitgenodigd voor de BKB. Ik ben er trots op en dankbaar voor.

Op de MAP te Oldenzaal, georganiseerd door de jachtcommissie van de FRC, behaalden we dit jaar ons eerste MAP-A certificaat. Slagen in een thuiswedstrijd, hoe mooi is dat!

Duyf is een laatbloeier. Omdat ze zoveel drive heeft en zo snel is. Dat lijkt een tegenstelling, maar juist Flatcoatbazen herkennen dit wel.

Dankzij de uitzonderlijke training van Willy Walbeek heeft mijn hond zich zover kunnen ontwikkelen.

De BKB heeft in het verleden uitdagende en eerlijke proeven aan de deelnemende combinaties voorgeschoteld, passend in de lijn van naamgever Ben Koolen. Daar hoop ik ook dit keer op. En Duyf? Die zal haar best doen, dat weet ik zeker.


Cees Deelman met Lotte (French Quarter Friends Baronne Charlotte)

Als voorjager heb ik aan alle zes tot  nu toe georganiseerde edities van de Ben Koolen Bokaal mee mogen doen. Mijn deelname aan deze zevende editie is echter al bij voorbaat de meest bijzondere, het zou best eens de laatste kunnen zijn.

De uitnodiging voor de BKB begint telkenjare met de zinsnede: “Omdat u een uitzonderlijke werkprestatie met uw Flatcoated Retriever hebt geleverd...”. Als je naar het aantal deelnemers kijkt en ook zonder dat je dat “uitzonderlijke” een beetje relativeert, kun je maar tot één conclusie komen. Die conclusie is dat het nu niet echt florissant gesteld is met de werkprestaties van de populatie Flatcoated Retrievers in Nederland. Het is dan extra jammer dat ik in de afgelopen maanden het gevoel, dat bij de FRC de werkeigenschappen van de Flatcoated Retriever slechts van ondergeschikt belang zijn, niet heb kunnen verdringen.

Lotte (French Quarter Friend’s Baronne Charlotte)  heeft zich de laatste jaren mogen meten met niet alleen de beste Flatcoats, maar ook met de beste Labradors en Goldens. Sinds twee jaar is de Champions Trophy (CT) het evenement  voor retrievers. Hier worden de meest succesvolle combinaties in wedstrijdverband met elkaar vergeleken. Deelname aan de CT is voor de meest gedreven voorjagers de ultieme afsluiting van het seizoen.

Alhoewel de BKB voor mij persoonlijk toch wel iets van haar glans is kwijt geraakt, heb ik in overleg met Nies, Lotte’s eigenaar, besloten de uitnodiging voor deelname aan dit evenement wel degelijk te aanvaarden.  Ik waardeer het dat de interim jachtcommissie van de FRC ook voor de Flatcoated Retriever de mogelijkheid open houdt zich reglementair te kunnen plaatsen voor de CT en maak daar dan ook graag gebruik van. Dat er inmiddels een nieuwe Flatcoatvereniging erkenning bij de Raad van Beheer heeft aangevraagd is een gegeven waar we allemaal mee moeten leren omgaan. Elkaars bestaansrecht erkennen is het beginpunt van alles.

Ik wens alle deelnemers veel succes en iedereen een plezierige dag.


Liesbeth Roovers met Lights Megan Highland Park
 

Mijn grootste wens: een hond!

De Flatcoated Retriever die mijn tante had vonden wij een leuke, mooie en lieve hond en ze luisterde uitstekend. Toen zij een gelegenheidsnestje kreeg besloten mijn man en ik een teefje te nemen, Sascha. Daarna gingen we ons verdiepen in het ras, het bleek een jachthond te zijn.

Dat ze goed zou luisteren vonden we erg belangrijk dus dan maar op jachthonden training bij de KNJV in Breda. Peter ging de training doen maar al snel vond ik dat ook geweldig leuk. De volgende hond, Ashley, uiteraard ook een Flatcoat ging ik trainen. Ondertussen hebben we onze 5e Flatcoat, Demi, nu 10 maanden oud, komt van Kim Ruskus, van kennel "Rush Kisses".

Megan is nu bijna 9 jaar oud, komt van Jennie v.d. Woerd, van kennel “Highland Park”. Van jongs af aan een hele fijne band met haar en ook in de training verliep het voorspoedig. Ieder jaar een mooie vooruitgang en goede resultaten. Uiteindelijk enkele A diploma’s, een Map A, en workingtest A mogen halen.

Dit mede dankzij een aantal geweldige trainers zoals Natascha Ripzaad, Arno Broszki, Joachim van Beek, Piet van Yperen, e.a. en heel veel lieve trainingsmaatjes. Maar ook Peter geeft nog nuttige tips.

Mijn motto bij het trainen van Flatcoats: niet overhaasten, jaren de tijd nemen, zeer consequent zijn en met heel veel liefde, genieten van dit geweldige ras.

 


Anita Ruigrok met Smooth Operators Black Ambition
 

In 2001  kwam mijn eerste flatcoat pup in huis en vanaf  2005 fokte ik af en toe een nest waaruit ik een pup aanhield.

Hilly houdt de traditie in ere, dit is de 3e keer dat ze is uitgenodigd voor de BKB. Ook haar tantes kregen eerder al deze uitnodiging,  Senna 1 keer en Sasha al 4 keer.

Hilly werd in 2010 geboren in een nest van 12 behoorlijk passievolle pupjes. Zij bleek in allerlei opzichten een heerlijk hondje, een knuffelkont met een super uiterlijk en veel werkpassie en snelheid, zo moeder zo dochter. Wat werken betreft zit er veel onregelmatigheid in doordat ze meestal 3 keer per jaar loops is met een aanloop en een uitloop. Ondanks deze beperkingen laat ze regelmatig heel mooi werk zien.a

Ze was 1 jaar toen ze haar eerste KNJV-B haalde met 78 punten en een 2e prijs en precies op haar 4e verjaardag haar eerste A certificaat met 94 punten en een 1e prijs.. Er volgden nog wat  WT’s met af en toe een plaatsing, een 2e plaats op de PJP en afgelopen seizoen op de MAP’s een 1e, 3e, 7e en 8e plaats wat resulteerde in deelname aan de Nimrod. Die dag zal ik niet gauw vergeten, we hebben helaas geen best werk laten zien.

We wensen iedereen veel succes en een sportieve, gezellige dag.

Fotograaf: fotograaf Peter Vollaard


 

Domenica Anicito met Twitterpated Paradise Reef
 

De reis, die ons gelukkig maakt

Een klein, zwart, wollig pupje met een gehaakt roze draadje om haar nek, een puntig kopje met een spits neusje, hangend op mijn linker arm, rustig de wereld inkijkend door haar vochtige oogjes onder een paar mooie lange wimpers. Zo kan ik de eerste foto van mijn Bizzy omschrijven, die ik vol trots via social media aan de wereld liet zien.

Nu, bijna zeven jaar later, mag ik Bizzy weer laten zien, als volwassen hond op de BKB van de FRC.  Het puntige kopje is platter geworden. De neus breder. Met een scherpe blik houdt ze alles in de gaten. Alert observeert ze de wereld om haar heen. Door leuke en vervelende ervaringen heeft ze haar weg gevonden en is ze uitgegroeid tot de lieve, aanhankelijke huishond, de liefdevolle, verzorgende moeder voor haar pups en de gepassioneerde doorzetter in het jachtveld.

Bizzy is de eerste hond waarmee ik de wereld van de jacht mocht betreden, zoekend naar onze weg daarin, hebben ook moeten incasseren en dit zorgde voor onzekerheid en twijfels, maar het zijn vooral de vele mooie momenten, de inspirerende woorden en de steun die wij onderweg kregen, die mij bij bleven en de reis zo fantastisch maken.

Bizzy komt uit het eerste zelfgefokte nest. Omdat we met Zelda zo’n goede jachthond hadden en naast het uiterlijk vooral het werken binnen de flatcoats wilden bevorderen, zijn wij onder de kennelnaam Twitterpated begonnen met fokken. De goede jachtgenen heeft Bizzy dus voor een groot deel van haar moeder Zelda meegekregen, die ook twee maal voor de BKB is uitgenodigd.

Naast goede genen blijft een juiste training echter cruciaal.

Tweeënhalf jaar geleden was Bizzy er op trainingsgebied erg slecht aan toe. Ze was nerveus, onzeker en onbetrouwbaar. Ik was ten einde raad. Stoppen of doorgaan?Ik stopte!

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na 1 jaar gestopt te zijn begon ik weer.

Men zegt weleens: “als de nood het hoogst is, is de redding nabij” en dat bleek. Onder begeleiding van Joachim van Beek zijn Bizzy en ik aan het werk gegaan en het resultaat is waanzinnig.

Ik ben Bizzy gaan begrijpen, heb geleerd haar  te” lezen”.

Duidelijkheid, respect en liefde hebben, in combinatie met de drive en aanleg die Bizzy heeft, voor een echte transformatie gezorgd en zal ik Joachim en zijn team daar eeuwig dankbaar voor zijn.

Tussen het werken door heeft Bizzy twee nesten gehad. Met name het laatste nest, ca. 2 jaar geleden, heeft ze veel moeten doorstaan. Het heeft Bizzy bijna het leven gekost, maar is ze er met intensieve zorg toch goed uitgekomen. Door deze intense en emotionele periode is de band met Bizzy nog hechter geworden en kan ik extra genieten van dit sterke, gedreven tophondje.

Samen zullen Bizzy en ik onze weg verder volgen en genieten van de mooie reis, die ons beide gelukkig maakt.


Ignace van de Vorst met Indie (Smooth Operators Happy Liza)
 

Precies 40 jaar geleden had ik mijn eerste flatcoated retriever via mevrouw van Crevel, de oprichtster van de FRC, die bij me in de buurt woonde. Met tussenpozen heb ik sindsdien altijd flatcoats gehad, maar ik heb er nog nooit zoveel mee gewerkt als nu met Indie.

Ieder jaar heb je, ondanks alle ups en downs, een bepaald doel voor ogen en dit was voor afgelopen jaar voor mij een A-diploma en een WT A proberen te halen. Beiden zijn gelukt, want in Horst haalde ik met Indie een KJV A diploma en op 22 november jl. bij de WT van de toller retrievers in Sint Oedenrode zelfs, totaal onverwachts, een eerste plaats in de A.

Verder train ik dagelijks gedurende mijn wandelingen in de bossen, op de vrijdagmiddag met een groepje en niet te vergeten iedere zondagmorgen met mijn grote trainingsvriend JP met Kyra, die tevens ook uitgenodigd zijn voor de BKB.

Ik wens iedereen een sportieve en gezellige wedstrijd toe!

 


Mimi Kolner met Duke's of Pirepride Night Charming
 

De BKB  is voor mij en mijn honden inmiddels een begrip geworden.

Vanaf 2011, toen de eerste BKB van start ging,  heb ik mij elk jaar kunnen kwalificeren.
Met Orange, Duke's of Pirepride Orange Power in 2011, 2012, 2013 en 2014.
Omdat Orange in 2012 drachtig was hebben we dat jaar niet meegedaan.

Nighty, een dochter van Orange, heeft zich gekwalificeerd in 2014 en 2015 maar vanwege haar loopsheid kon ze in 2014 niet deelnemen.
Op de BKB in 2015 is Nighty 2de geworden.

Blij en verrast was ik dat we een uitnodiging ontvingen voor de BKB 2016 vanwege de resultaten van de BKB 2015.
Nighty zat het afgelopen jaar niet goed in haar vel waardoor ik 3 van de 4 MAP's heb moeten annuleren.
Inmiddels is ze weer lekker bezig en ik hoop dat we weer iets kunnen laten zien van haar oude niveau.

Ik ben er van overtuigd dat deze BKB weer een prachtige dag gaat worden met mooie en uitdagende proeven en ik wens alle deelnemers een hele fijne en sportieve dag toe.

 


Marian Nihot met Cute Fairy of the Brightly Dunes
 

Eigenlijk is Fee al even met pensioen. Na de laatste teamwedstrijd wist ik het zeker, nu is het de laatste wedstrijd.
 
Maar dan gaat de telefoon en vraagt Ditmar of ik met Fee wil meedoen aan de BKB. Eigenlijk wilde ik zeggen nee joh, Fee is met pensioen. Ik hoopte met
Linde (haar dochter) mee te kunnen doen, maar die laat nog even op zich wachten. Maar dan begint de twijfel, Fee is nog in super conditie en wil heel
graag werken. Dus nog 1x meedoen is toch echt wel heel leuk. Ik train ook nog wel met haar dus helemaal verleerd is zij het hopelijk nog niet.
 
Dus ik heb “ja” gezegd en we gaan in op de 5de uitnodiging voor de BKB.
 
We hebben er super veel zin in en wensen iedereen succes!!

 

 


 

Lenk Krispijn met Khila-Flynn Umbra Fida

 

Laatst kreeg ik een mailtje van de Interim Jachtcommissie van de FRC: “Omdat je een uitzonderlijke werkprestatie met jouw Flatcoated Retriever “Khila-Flynn Umbra Fida” hebt geleverd, ben je uitgenodigd voor de BKB 2016. Gefeliciteerd met deze prestatie en deze uitnodiging!

Deze werkprestatie heb ik niet afgelopen seizoen maar het seizoen daarvoor gehaald. Flynn heeft toen haar tweede KJV-A en een MAP-A gelopen. Ze was toen vier jaar oud, ik ben nog steeds erg trots op mijn meisje.

Daarna is Flynn gedekt en heeft in maart van dit jaar 7 puppy’s op de wereld gezet. Ook dát is een geweldige prestatie. Ik had al eerder ervaren dat een nestje een behoorlijke aanslag is voor een hond. De hormonen vliegen van de ene naar de andere kant en vooral in het werken op hoog niveau, waar je het uiterste van je hond vraagt, komt dit duidelijk naar voren. Zodra Flynn er fysiek aan toe was ben ik met haar weer naar de training gegaan, maar pas sinds de laatste weken merk ik dat Flynn “er weer een beetje is”.  Misschien klinkt het gek, maar ik kan nu weer genieten dat mijn belhamel af en toe erg eigenwijs is, als een echte Flatcoat. Ik heb de organisatie van de BKB gezegd dat ik alleen mee doe als Flynn in goede doen is. Even voor de BKB zal ik met mijn trainster Willy Walbeek, die overigens ook is uitgenodigd, overleggen of het verstandig is om aan de BKB deel te nemen. Natuurlijk hoop ik er te staan en het publiek te laten zien hoe fantastisch mijn meisje kan werken.

Ik wil alle deelnemers heel veel succes wensen en ik hoop op een sportieve dag met mooi hondenwerk.

Lenk Krispijn en Flynn