Interactieve sport- en speldag voor baas en hond!

Zie je ook dit jaar de bui al weer hangen dat je niet weet wat je je viervoeter nú weer zal geven voor Dierendag? Dan hebben wij de oplossing voor je! Op zondag 6 oktober organiseert de FRC Evenementencommissie namelijk een leuke interactieve Sport & Speldag. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met diverse hondensporten. Wat gaan we doen? We gaan aan de slag met drie takken van hondensport:

► Agility
► Hoopers
► Balans & Coördinatie

Wat is 'Agility'?

Bij Agility (ook bekend als behendigheid) loop je samen met je hond zo snel mogelijk een parcours waarbij je hond sprongen moet maken en tunnels en andere obstakels moet nemen. De schofthoogte van je hond bepaalt de hoogte van de hordes. De baas, ook wel handler genoemd, mag de hond of de hindernissen tijdens het lopen van het parcours niet aanraken maar geeft aanwijzingen met behulp van zijn stem en door gebaren te maken. Verreweg de meeste honden vindt het geweldig om de hindernissen te overwinnen. Honden zijn vaak erg gemotiveerd. Om te luisteren, maar ook om samen met de baas hun snelheid en atletisch vermogen te verbeteren.

Agility is echt samenwerken met je hond. Je vormt samen een team en jij motiveert je hond om zo goed en zo snel mogelijk het parcours af te werken. Samen moeten jullie de klus klaren. Dat zorgt ervoor dat jullie band (nog) verder groeit, dat jullie goed leren communiceren en dat je hond beter naar je gaat luisteren. Omdat de hond nu eenmaal de commando’s van zijn baas moet opvolgen om het parcours goed te doorlopen, krijg je dankzij Agility een beter opgevoede hond.

Wat is 'Hoopers'?

Hoopers is dé nieuwe hondensport in Nederland. Van oorsprong komt Hoopers uit Amerika. Daar is het ontwikkeld voor honden die nog niet of niet meer aan Agility kunnen meedoen omdat ze bijvoorbeeld te jong zijn of juist te oud en de lichamelijke belasting niet (meer) aankunnen.

De hindernissen bij Hoopers zijn allemaal laag bij de grond om de belasting voor de hond zo minimaal mogelijk te houden. Er wordt gewerkt met onder meer tonnen en tunnels. De hond springt dus niet en er zijn geen hoogtehindernissen. De lijnen die de hond loopt zijn vloeiend en zonder scherpe draaibewegingen. De bedoeling is dat de hond leert een parcours zelfstandig af te leggen op stem- en lichaamsaanwijzingen van de handler. Anders dan bij Agility blijft de handler zelf daarbij op één plek staan. Je hoeft bij Hoopers dus niet mee te rennen en zelfs niet mee te lopen. Je dirigeert je hond op afstand langs en door de hindernissen.

Wat is ‘Balans & Coördinatie’?

Kan je hond wel een oppepper gebruiken als het gaat om het gebruiken van zijn lijf? Bij Balans & Coördinatie leer jij je hond met behulp van allerlei toestellen om te gaan met zijn lichaam. Je traint de behendigheid van je hond. Die krijgt daardoor meer spierkracht, wordt leniger en behendiger en krijgt een betere conditie. Dat betekent ook: meer zelfvertrouwen voor je hond. Dat wiebelbruggetje in je wandeling is niet langer eng en ook kan een hond die revalideert op den duur weer een langere wandeling aan, met meer belasting.

Je hond leert ook zijn achterpoten bewust te gebruiken en zijn gewicht goed te balanceren en doseren. Zijn concentratie gaat er duidelijk op vooruit: hij leert nadenken over zijn bewegingen – en is daarmee ook veel meer gefocust. Is je hond voorzichtig in een nieuwe omgeving, vindt hij soms iets spannend? Dan kan je hond meer zelfvertrouwen opbouwen met Balans & Coördinatie oefeningen. Geleidelijk aan leert hij zijn grenzen te verleggen, meer vertrouwen én meer focus te krijgen in wat hij kan. Als handler leer je de mogelijkheden van je hond goed kennen en help je hem het vertrouwen in zijn lijf op te bouwen. Zo zal je hond meer praktische situaties en hindernissen aankunnen – en zich vrijer voelen!

Tijdens de interactieve sport- en speldag op 6 oktober kun je deelnemen aan workshops rond elk van de hierboven genoemde onderdelen. Je krijgt een uur lang les van een professionele instructeur. Onder diens begeleiding maak je kennis met de sport en krijg je een duidelijke uitleg. Daarna ga je natuurlijk heerlijk zelf aan de slag met je viervoeter. Wie weet heb je nu jullie nieuwe passie gevonden!

Tot slot

Om optimaal aandacht te geven aan hond en baasje, kunnen maximaal zes combinaties per workshop deelnemen. Natuurlijk kun je, tegen een geringe meerprijs, ook meedoen aan meerdere workshops! Bij inschrijven geef je eerst je eerste keus op, en vervolgens desgewenst ook je tweede en eventueel nog je derde keus. Daarbij geldt dat een inschrijving 'eerste workshop' van een deelnemer altijd vóór gaat op een extra inschrijving 'tweede workshop' en/of 'derde workshop' van een andere deelnemer, etc.

Behalve de workshops hebben we gedurende de hele ochtend natuurlijk ook de nodige leuke spelletjes, zoals bijvoorbeeld denkspelletjes, een ballenbak, de bekende verleidingsbaan en een heuse Escaperoom!

Datum en tijd

Zondag 6 oktober, van 10.00 tot 13.00 uur.

Een workshop duurt een uur. De volgorde van de workshops volgt later.

Locatie

Hondenschool Lingewaard
Bergerdensestraat 25A
6681 LK Bemmel (tussen Arnhem en Nijmegen)

Prijs

Voor leden € 19,50, niet-leden € 21,50.
Voor dit bedrag krijg je een kopje koffie bij binnenkomst, kun je meedoen met één workshop en onbeperkt deelnemen aan de andere spelletjes en activiteiten.

Elke extra workshop kost € 10,00.

Catering
De FRC is aanwezig met catering!

Aanmelding

Per e-mail naar:       pvanderlinden@frc-nl.com

Vermeld daarin:       Je naam
                                De naam van je hond
                                Wel/geen FRC-lid
                                Deelname aan workshop: Agilty  /  Hoopers  /  Balans & Coordinatie )*
                                Plus eventueel (tegen meerprijs) inschrijven voor:
                                Tweede workshop:  Agilty  /  Hoopers  /  Balans & Coordinatie )*
                                Derde workshop:     Agilty  /  Hoopers  /  Balans & Coordinatie )*
                                 )* maak een keuze

Schrijf snel in want… VOL = VOL!

De Evenementencomissie