DE VERZORGING VAN DE AANSTAANDE FOKTEEF

 1. De loopsheid en tijdstip van de dekking
 2. De dekking
 3. De drachtige teef
 4. Het werpen
 5. Voeding van de zogende teef en de pups

 

Wanneer u het plan heeft opgevat om met uw teef te fokken, dan is er een aantal zaken waaraan ruim van te voren gedacht zal moeten worden, zoals:

 • Hoe is de conditie van uw hond, is ze niet te zwaar ? Wanneer de hond te zwaar is kan dit een nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid wat zich misschien uit in niet drachtig worden, een klein nest of moeilijkheden bij het werpen. Zorg dat ze in een algehele goede (spier)conditie is door flink met haar te wandelen. Wat is de leeftijd van de hond?  Is zij 24 maanden of ouder en niet ouder dan zes jaar bij de dekking van haar eerste nest ? Een teef mag in een periode van 24 maanden maximaal twee nesten hebben, waarbij de periode tussen de dekking van het eerste nest en van het tweede nest minimaal 10 maanden moet zijn. Zit er tussen twee opeenvolgende nesten van de zelfde teef een periode van minstens 10 maanden ongeacht het aantal pups is het vorige nest? Na een nest heeft een teef tijd nodig om weer helemaal in de goede conditie te komen. 
  Voor de volledige eisen zie het Verenigings Fokreglement van de FRC op de website.
 • Hoe staat het met de entingen van de hond? Wanneer ze langer dan een jaar geleden geënt is tegen hondenziekte is het verstandig de teef voor de loopsheid waarin u wilt fokken opnieuw te laten enten zodat de moederhond straks haar pasgeboren pups de grootst mogelijke bescherming tegen deze gevaarlijke ziekte kan geven. Hetzelfde geldt voor Parvo waarbij de enting niet ouder mag zijn dan 1 jaar.
 • Hoe staat het met eventuele worminfecties? Ontworm uw hond zodra zij loops is.
   

1. LOOPSHEID EN TIJDSTIP VAN DE DEKKING

Het is in ieder geval heel belangrijk dat u de eigenaar van de dekreu direct op de hoogte stelt van het feit dat uw teef loops is. De eigenaar van de reu kan zich dan ook voorbereiden op een dekking. U weet dan ook waar de reu is op het moment dat uw teefje zover is.

Wanneer uw teef loops is geworden zijn er verschillende methoden om de dekdag te bepalen. U kunt dit doen door de teef goed te observeren en te kijken of de dame in kwestie al dekrijp is. Wilt u er zeker van zijn de teef op het juiste moment te laten dekken dan kunt u advies en begeleiding vragen bij een Dierenkliniek. Via bloedafname kan de dierenarts het progesteron bepalen voor het juiste dektijdstip. Vanaf dag vijf van de loopsheid kan er met bloedafname worden gestart om via de progesteron bepaling in het bloed het juiste dek tijdstip vast te stellen. Er zijn op het gebied van fertiliteitbegeleiding diverse Dierenklinieken in Nederland. Hier worden zowel de fokker als het teefje professioneel begeleid en geadviseerd wat betreft de loopsheid, dekking, dracht en de geboorte van het nest.

Om een dekking zo optimaal mogelijk en vooral vruchtbaar te laten verlopen is het aan te raden om één van de eerste dagen van de loopsheid bij uw teefje een vaginaal uitstrijkje te laten maken. Door dit bacteriologisch onderzoek kan er, wanneer er een voor de dekking schadelijke  bacterie aanwezig is, op tijd met een geschikt antibioticum gestart worden. Ook kunt u in overleg met de dierenarts een herpes enting overwegen.

Gaat u voor de eerste optie, dus zonder dierenarts begeleiding, let dan goed op het gedrag van de teef en de uitvloeiing uit de vulva om zo de meest waarschijnlijke dekdatum te kunnen bepalen. Het is verstandig wanneer u dit meteen al de eerste loopsheid van de teef bekijkt zodat u al een idee heeft op welke dag zij zich zal laten dekken.

Gewoonlijk ziet u gedurende ongeveer tien dagen na het begin van de loopsheid een bloederige uitvloeiing, daarna vermindert de uitvloeiing en deze wordt lichtroze tot kleurloos. De vulva begint dan pas goed op te zwellen en wordt zachter. De teef vertoont soms neiging tot weglopen en zal veel belangstelling hebben voor andere honden. Wanneer u stevig op haar kruis drukt zal ze nu als een rots blijven staan en haar staart stijf naar opzij trekken zodat de vulva vrijkomt. Het tijdstip is dan aangebroken om de teef te laten dekken. Dit kunt u éénmaal laten doen of na één dag laten herhalen, en eventueel een 3e keer in overleg met de eigenaar van de reu. Zeker als u geen progesteron heeft laten bepalen is het zinvol de teef meer dan 1x te laten dekken.

De meeste Flatcoats laten zich dekken omstreeks de 11e – 12e – 13e dag, maar er zijn ook genoeg uitzonderingen daarop: teven die op de 8e dag al bereid zijn zich te laten dekken of pas op de 16e dag.

2. DE DEKKING

Zorg dat u tevoren de financieën heeft besproken met de dekreu eigenaar. Wat is de hoogte van het dekgeld en wanneer wordt het betaald?

Het is de gewoonte dat de teef op bezoek gaat bij de reu. Op eigen terrein kent een reu minder remmingen.

De dekking plaats laten vinden bij de teef thuis is een minder goed idee. Niet iedere teef ontvangt haar aanstaande thuis met open armen. In overleg met de eigenaar van de dekreu kunt u er ook voor kiezen de teef en de reu enkele dagen bij elkaar te laten logeren. Zelf weet u het best of dit voor uw teef een prettige logeerpartij is. U moet wel goed afspreken met de eigenaar van de reu hoe dit het best geregeld kan worden. Heeft u besloten zelf met de teef heen en weer naar de aanstaande vader te rijden dan brengt u na de dekking de teef meteen terug in de auto of naar een andere rustige plaats in huis en zorgt u ervoor dat ze minstens 2 uur niet de kans krijgt om een plas te doen. Dus goed uitlaten voor de dekking.

En nogmaals, zorg ervoor dat de eigenaar van de reu op de hoogte wordt gebracht zodra uw teef loops is. Dit voorkomt stress en teleurstelling.

Wat de dekking zelf betreft: de belangrijkste factor is TIJD. Neem de tijd!! Zowel de teef als de reu moeten voor ze bij elkaar gebracht worden goed uitgelaten zijn. Verwacht niet dat een teef zich na een lange autoreis meteen zal laten bespringen door een wildvreemde reu. Gun haar eerst even de tijd om rustig de omgeving te verkennen en laat dan pas de reu erbij. En verwacht niet dat een onervaren reu nu meteen weet waarom het gaat. Geef ze de tijd en bemoei je er niet mee, dat leidt veel te veel af. Ook honden kennen remmingen, zeker waar de baas bij is! Lukt het niet zet uw teef dan in de auto, drink een kop koffie en probeer het na een uur nog een keer. Vaak zal het af en toe weghalen van de teef een reu activeren om sneller tot een dekking te komen.

Het is raadzaam hulp te vragen van iemand die ervaring heeft met het laten dekken als de beide honden en hun eigenaren onervaren zijn.

Op de website van de FRC staat onder Fokkerij --> Fokken met uw hond de ”9 weken van dag tot dag kalender”. Als u de 1e dekdatum hierop invult kunt u van dag tot dag volgen wat er gebeurt tijdens de dracht.

3.  DE DRACHTIGE TEEF

Drachtigheidsonderzoek kan door middel van een echografie vanaf 28 dagen na de dekking. Er kan een goede schatting gemaakt worden van het aantal pups. Een dierenarts kan rond ongeveer 21 dagen door middel van voelen, de zogenaamde palpatie, ook concluderen of uw teef drachtig is of niet. GA NOOIT ZELF IN DE BUIK VAN DE HOND PORREN EN DUWEN. Dit is zeer schadelijk voor de nog ongeboren pups. Let ook op ongelukkige val of botspartijen van kinderen of wild spelende honden. U moet de aanstaande moeder hiertegen beschermen. De eerste vijf weken na de dekking hoeft uw teef geen extra voeding te hebben, wel dient zij een goed uitgebalanceerd voer te krijgen. Vooral de laatste vier weken van de dracht vindt de groei van de puppies plaats. Zo rond de 35e dag na de dekking gaat u de hoeveelheid voer per week met 15% verhogen zodat ze rond de werpdatum zo’n 60% meer eet dan normaal. De laatste week van de dracht is het verstandig om uw teef kleinere porties verdeeld over de dag te geven omdat ze grote maaltijden meestal niet meer opkrijgt en ze vaak haar eetlust wat verliest. Sommige merken hondenvoer adviseren om de laatste 3 weken van de dracht de teef puppybrokjes te geven. Deze brokjes zijn zeer energierijk en worden vaak beter verdragen dan de gewone brok. Ze worden bovendien graag gegeten. De meeste merken hondenvoer hebben een speciale voedingsfolder waarin dit wordt toegelicht.

Geef geen extra kalk aan de drachtige teef. Dit kan schadelijk zijn voor de ongeboren pups. Wanneer u twijfelt aan de conditie van uw drachtige teefje aarzel dan nooit en neem contact op met uw dierenarts.

4. HET WERPEN

U zult als aanstaand fokker ongetwijfeld vele boeken gelezen hebben over het werpen en alles daaromtrent zodat het overbodig lijkt hierop in te gaan. Daarom alleen wat zaken die van belang zijn betreffende de periode na de worp

 • Laat, wanneer u er niet zeker van bent of alle pups geboren zijn, uw dierenarts de teef tijdig onderzoeken. Het is altijd verstandig na de geboorte het nest en de moeder te laten controleren door een dierenarts
 • Houdt de teef vooral de eerst 10 dagen na de worp goed in de gaten wat betreft veranderingen in temperatuur, uitvloeiingen, melkpartij, eetlust, drinken, ontlasting en gedrag. Is er iets dat u niet bevalt, bel dan meteen uw dierenarts.
 • Bekijk de pups kritisch en weeg ze de eerste weken dagelijks. Leg de pups die het minst zijn aangekomen wat vaker aan. Jonge pups zijn erg kwetsbaar, raadpleeg tijdig uw dierenarts als u het niet vertrouwt. Pieperige pups zijn niet tevreden, probeer uit te vinden wat de oorzaak is. Hebben ze honger, heeft de teef wel genoeg voeding? Koelen ze teveel af? Houdt de temperatuur in het nest goed in de gaten, te warm is net zo slecht voor de pups als te koud. Liggen de pups teveel en vaak verspreid in de werpkist dan hebben ze het vaak te warm, kruipen ze veel boven op elkaar dan kan het zijn dat ze het koud hebben.
 • Is er een achterblijver die ondanks uw goede zorgen en die van uw dierenarts "het niet goed doet” en waarvan de moeder niets wil weten, wacht dan niet te lang om de pup te laten inslapen. Het betreft  meestal een pup die vanwege lichamelijke tekortkomingen minder levenskrachtig is. U bespaart uzelf, de eventuele koper, én de pup veel narigheid.
   

5. DE VOEDING VAN DE ZOGENDE TEEF EN DE PUPS

Zodra de puppies geboren zijn en beginnen te drinken gaat uw teef meestal weer beter eten. De hoeveelheid voer die de teef nodig heeft om haar pups te kunnen zogen is enorm. Voer haar zoveel als zij wil eten en verdeel het over meerdere porties per dag.

Als de puppies drie weken oud zijn heeft uw teef soms wel 4x de normale hoeveelheid voer nodig. Kies een energie rijk voer van goede kwaliteit. Bij een kwaliteitsmerk is het niet nodig vitaminen of mineralen toe te voegen. Natuurlijk moet er altijd voldoende vers drinkwater klaar staan. De teef zal ook vaker kort uitgelaten moeten worden, ook weer niet te vaak en zeker niet te lang, de teef wordt hier onrustig van, helemaal de eerst 14 dagen!!

Merkt u dat de pups niet voldoende meer aankomen en pieperig worden, start dan tijdig met bijvoeren met puppymelk. U kunt dit doen met een flesje maar ook met een sonde. Zorg ervoor dat u altijd al voor de geboorte van het nest een blik puppymelk in huis heeft.

Vanaf 3 weken kunt u beginnen met pap van geweekte puppybrokjes vermengd met wat puppymelk als u dat nog heeft. Maal het fijn met de staafmixer, zie verder in het artikel  “verzorging & socialiseren puppies”onder “spenen van de puppies”.

Vanaf 3,5 a 4 weken kunt u de brokjes steeds minder lang weken zodat de pups met ca. 6 weken harde brokjes eten.

FOKKERS HELPEN FOKKERS

Als u onervaren bent op het gebied van fokken en behoefte heeft aan steun van een ervaren fokker, dan kan de Begeleidingscommissie u in contact brengen met een een fokker bij u in de buurt. U kunt daar met vragen die niet meteen voor de dierenarts bestemd zijn hier terecht.

AANBEVOLEN LITERATUUR

 • De geboorte bij de hond: Dr. C. Naaktgeboren ISBN 90 6010 665 2
 • Dogs and how to breed them: Hillary Harmar (uitgeverij T.F,11. Publications Inc.)
 • Succesful Dog Breeding: Chris Wilhowics & Bonnie Willcox ISBN 08-7605-740-7
 • Honden fokken: Esther Verhoef ISBN 90-5841-058-7
 • De firma SPAT is specialist in puppy care. Hier kunt u alles bestellen wat nodig is voor de aanstaande moeder en haar pups.
  Telefoon: 0591 564000
  e-mail: info@spat.nl
  Website : www.spat.nl
 • Fokkersplaza : www.fokkersplaza.com. Geeft ook veel informatie.
 • Bij  Kynotrain kunt het blad “Ha, die pup” bestellen. Dit is een informatief tijdschrift voor alle pupeigenaren, over opvoeding en omgaan met een pup.  www.kynotrain.nl

FRC BC 2015