Informatie over de Flatcoated Retriever

 

 

KARAKTER

De Flatcoated Retriever is een uit Engeland afkomstige, middelgrote jachthond in de kleuren zwart of leverkleur (bruin). Ze hebben een slim, actief, temperamentvol en ondeugend karakter en zijn over het algemeen erg zachtaardig. Ze zijn laat volwassen en blijven vaak tot op oudere leeftijd actief. Flatcoats     zijn erg mensgericht, wat zich uit door de hele dag achter je aan te lopen, zeker als pup kunnen ze je volgen tot in het toilet! Ze vinden het helemaal geweldig om voor hun baas te werken en gaan eeuwig kwispelend door het leven! Ook zijn ze graag buiten maar omdat ze zo graag bij de mens zijn, zijn ze minder geschikt om (alleen) buiten in een kennel te houden. Ze kunnen zich dan eenzaam voelen en dat uiten in geblaf.

Door deze karaktereigenschappen hebben ze, als volwassen hond, veel behoefte aan beweging. Naast de dagelijkse 4x per dag uitlaatronde van minimaal 20 minuten hebben ze ook minstens 1 uur vrije beweging nodig per dag nodig. Aangezien ze erg slim zijn, zijn ook “geestelijke bezigheden” in de vorm van b.v. gehoorzaamheidstraining, jachthondentraining, behendigheid enz. echt aan te raden! Mits voldoende beweging en geestelijke bezigheden is de Flatcoat een prettige hond in huis. Als pup is een puppycursus erg aan te bevelen om een goede start te maken met de opvoeding. Vanzelfsprekend moet tijdens de opgroei van een pup een aangepast “bewegingsschema” worden gehanteerd om de botten en spieren van de opgroeiende pup niet te overbelasten.

Flatcoats hebben dus een erg actieve staartactie, dat wil zeggen “de staart is altijd in beweging” Deze kwispelmachine kan ervoor zorgen dat er heel wat ongelukjes gebeuren. Heel wat serviesgoed is al door menige huiskamer gevlogen! Verder zijn ze gek op likken (met name in het gezicht) dit is ze niet of nauwelijks af te leren! Als u daar niet van houdt, dan kunt u beter geen Flatcoat nemen !

Ook houden de meeste Flatcoats erg van water en alles wat er enigszins op lijkt (vieze moddersloten, modderplassen enz.), ze laten vaak geen kans onbenut om er in te duiken!

Omdat de Flatcoat is gefokt als apporteerhond (retrieven = terugbrengen) hebben ze graag iets in de bek. Als er geen speeltjes voorhanden zijn kunnen ze bijvoorbeeld met de kussens van de bank in het rond gaan lopen. Het zijn absoluut geen waakhonden, ze kunnen wel blaffen maar wijzen “inbrekers” bij wijze van spreken wel even de weg!

Deze aanhankelijke, zachtaardige, actieve hond met veel “will to please” is erg geschikt voor mensen en gezinnen, die graag iets met de hond willen ondernemen en hier ook dagelijks  voldoende tijd aan kunnen en willen besteden.

 

 

VACHTVERZORGING

De Flatcoat heeft en halflange vacht en deze moet door middel van een wekelijkse borstelbeurt klitvrij gehouden worden. Daarnaast moet hij minstens 2x per jaar getrimd worden om de (uitgegroeide) haren op de oren, hals, voeten en staart bij te werken. Omdat de Flatcoat ook haargroei in de oren heeft, moeten deze ook wekelijks gecontroleerd worden en indien nodig verzorgt. Ook groeien er haren onder de voeten en deze moeten kort gehouden worden zodat er niet teveel vuil of in de winter, sneeuw/ijs in blijft plakken. De vacht is sluik en houdt over het algemeen weinig of geen vuil vast. Wassen is evt. alleen nodig als de hond in viezigheid gerold heeft. Zelfs dan is een zwembeurt in schoon water meestal ook wel voldoende. Bij de verzorging hoort ook, indien nodig, het knippen van de nagels en reinigen van het gebit. Dit kan evt. ook gedaan worden door een goede trimsalon of dierenarts.

VOEDING

Het spreekt voor zich dat de Flatcoat  2x per dag een kwalitatief goede voeding nodig heeft. Er is ruime keuze in goede voeders. Vanwege het actieve karakter heeft een Flatcoat over het algemeen MEER voeding nodig dat de richtlijn die op de verpakking staat. “Voer op het oog”! Vanzelfsprekend moet er 24 uur per dag vers water voor de hond beschikbaar zijn.

GEZONDHEID

Omdat een Flatcoat een levend wezen is kunnen er, ondanks een erg zorgvuldig fokbeleid, ziektes en afwijkingen voorkomen. Voor twee ziektes/afwijkingen lopen gezondheidsonderzoeken(zie hieronder). Als een Flatcoat voor de fok ingezet gaat worden moet er vooraf een aantal verplichte onderzoeken gedaan worden conform het Verenigings Fokreglement van de FRC (zie hieronder).

LOPENDE GEZONDHEIDSONDERZOEKEN

  • DNA onderzoek naar het gen of de genen die verantwoordelijk zijn voor de erfelijke vorm van kanker (Maligne Histiocytose/Histiocytair sarcoom) met als doel het ontwikkelen van een DNA test zodat in de toekomst met een gericht fokbeleid de sterfte van Flatcoats als gevolg van deze vorm van kanker teruggedrongen kan worden. Dit onderzoek wordt ondersteund door Flatcoat eigenaren (insturen van  bloed en weefsel van de honden) en door de FRC  (financieel).  
  • DNA onderzoek naar het gen of de genen die verantwoordelijk zijn voor Patella Luxatie (knieschijf luxatie) met als doel het ontwikkelen van een DNA test zodat in de toekomst met een gericht fokbeleid Patella luxatie bij de Flatcoat teruggedrongen kan worden. Onderzoek wordt ondersteund door Flatcoat eigenaren  (onderzoek en insturen van bloed van de honden) en door de FRC (Financieel).
 

FOKBELEID FRC

Als een Flatcoated Retriever voor de fok ingezet gaat worden moeten deze gescreend worden op Heupdysplasie, Patella Luxatie en oogafwijkingen conform het Verenigings Fokreglement van de Flatcoated Retriever Club. Fokplannen moeten voor de dekking ingediend worden bij de BC (Begeleidingscommissie voor fokken) van de FRC. Bij vermoeden van gezondheids- of gedragsrisico's wordt de fokker geïnformeerd en geadviseerd (b.v. bij epilepsie, hartafwijkingen, ongewenste eigenschappen enz.). De bevestigingsbrief van de BC van het fokplan met evt. opmerkingen ligt bij de fokker ter inzage.

ONDERHOUDSKOSTEN

Naast de aanschafkosten die u betaalt voor een Flatcoated Retriever pup kost het houden van een hond jaarlijks ook geld. Voor de normale kosten aan voeding en dierenarts (vaccinaties en wormkuren) bent u minimaal €75,00 per maand kwijt. Iedere hond kan eens ziek worden of een ongeluk krijgen en dan kunnen de dierenartskosten snel oplopen. AAN TE RADEN is hiervoor een Ziektenkostenverzekering af te sluiten of zelf geld te reserveren. Daarnaast kosten de meeste cursussen (puppy, gehoorzaamheids, jachtcursussen enz.) ook gemiddeld €50,00 tot €150,00 per 10 lessen. Als u op vakantie gaat en de hond gaat niet mee dan kost een Dierenpension gemiddeld €15,00 per dag. (genoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen anno 2015)

FLATCOATED RETRIEVER CLUB (FRC)

De FRC is een rasvereniging met ongeveer 1200 leden, die als doel heeft de Flatcoated Retriever op een zo verantwoord mogelijke manier in stand te houden. Gezondheid en karakter komen op de eerste plaats en daarnaast wordt ook getracht het “Dual Purpose” principe vast te houden. Dual Purpose betekent dat het uitgangspunt in de fokkerij is dat er geen scheiding tussen uiterlijk (showtype) en werktype is/ontstaat zoals bij sommige andere retrieverrassen het geval is. Alle leden hebben toegang tot bijeenkomsten, b.v. fokkerijvergadering, lezingen, clubdagen, werkdagen, wandelingen etc. Bovendien geeft de FRC 6x per jaar een prachtig Clubblad uit in A4 en kleur, “DE FLATCOAT KOERIER”. Bovendien geeft de FRC 6x per jaar een prachtig Clubblad uit in A4 en kleur, “DE FLATCOAT KOERIER”. Hierin staat veel informatie en foto's. Alle leden mogen hier zelf  ook kopij en foto's voor aanleveren.

 

DOOR LID TE WORDEN VAN DE FLATCOATED RETRIEVER CLUB HELPT U MEE AAN EEN

GEZONDE TOEKOMST VOOR DE FLATCOATED RETRIEVER

 

 

Aanmelding als FRC lid kan via ledenadministratie@frc-nl.com !!