Meervoudige Apporteerproeven simuleren praktijkjachtsituaties en zijn alleen toegankelijk met twee SJP B-diplomas, waarvan één met minimaal 68 punten. Voor wie deze diploma’s eenmaal op zak heeft, gaat een wereld open. Bevat een SJP geen geheimen (wat trouwens niet hetzelfde is als ‘makkelijk’), op een MAP gaan jij en jouw hond een hele hoop verrassingen en uitdagingen beleven.
De zes proeven tijdens een MAP zijn afwisselend en altijd meervoudig (twee of meer apporten), maar ook bevatten ze een aantal vaste en verplichte elementen. Zo is er altijd waterwerk, wordt er bij meerdere proeven geschoten, wordt er een beroep gedaan op het eigen initiatief en zelfoplossend vermogen van de hond, wordt zijn steadyness getest en komt er, bij de hogere niveaus, dirigeerwerk en een sleepspoor aan te pas.
Proeven
Ook de MAP’s zijn verdeeld in de niveaus C, B en A.
De uitdaging van een MAP zit hem altijd in het onverwachte; het terrein bepaalt als het ware de opzet van de proeven: wat zijn de omstandigheden – snikheet of juist nat en ijzig koud? De voorjager weet van te voren niet wat hij kan verwachten, pas als hij aan de beurt is hoort hij van de keurmeester bij de betreffende proef wat de bedoeling is. Voor zowel hond als baas is het dus snel schakelen. Welk apport moet het eerste binnenkomen, hoe staat de wind, hoe kan ik mijn hond in deze omstandigheden het beste helpen om ervoor te zorgen dat hij succes heeft?
Voor de MAP-proeven valt, anders dan voor de gestandaardiseerde proeven van het Club- en SJP-diploma, niet gericht te trainen. De beste voorbereiding op MAP’s is dan ook een lange, brede en gevarieerde training met daarin zo veel mogelijk uitdaging en afwisseling. Vaak duurt het daarom echt wel even voor beginnende combinaties eraan toe zijn een MAP, te lopen. Aan hen dus het welgemeende advies: vraag je voor je inschrijft serieus af of jij en je hond er eigenlijk wel klaar voor zijn. Meestal doe je er goed aan niet te hard van stapel te lopen en eerst eens de nodige wedstrijdervaring op te doen in het diplomacircuit.
Inschrijven
Op de website van de ORWEJA kun je een persoonlijk account aanmaken dat je gebruikt voor de inschrijvingen van alle jachthondenevenementen die onder de vlag van de ORWEJA georganiseerd worden. De inschrijving voor SJP’s en MAP’s gaat meestal rond 1 juni open en dan moet je er vaak snel bij zijn.