Voeding puppy’s, inentingen & ontwormen
Voedingslijst
Van 8 tot 16 weken geeft u uw pup 4x per dag te eten, bijvoorbeeld om 8.00 – 12.00 – 16.00 en 20.00 uur. U kunt het beste voer van een goede kwaliteit geven, aangepast aan de grootte van het ras. De meeste merkvoeders hebben een goede lijn voor groot groeiende honden. Te snel groeien en voer met te hoge calcium/ fosfor percentages kunnen in het nog zachte skelet van uw pup onherstelbare schade aanrichten. Overleg in ieder geval met de fokker en de dierenarts, zij weten wat goede en minder goede soorten voer zijn. De huismerken van de supermarkt zijn zeker niet aan te raden. Vraag via uw dierenarts of fokker hoeveel uw pup mag eten. Op de verpakking van alle merkvoerders staan richtlijnen over de hoeveelheden die uw pup ongeveer nodig heeft. De ene pup zal er te weinig en een ander wellicht wat teveel aan hebben. Kijk dus goed naar de pup of hij/zij niet te dik of te mager wordt. Met name een te dikke pup is ten zeerste af te raden. Als de pup heel snel groeit en/of last van groeipijn heeft, voer dan enkele weken 80% van de normale hoeveelheid. De pup krijgt dan minder voedingsstoffen maar wel van de juiste samenstelling. Ga in geen geval over op voer voor volwassen honden. In volwassen hondenvoer ontbreken de juiste verhoudingen en voedingsstoffen die voor een pup essentieel zijn om gezond groot te groeien. Een pup kan beter aan de magere dan aan de dikke kant zijn. Wil de pup niet goed eten dan kunt u er voor de smaak per maaltijd 25 gram diepvries vleesvoer of puppy blikvoer aan toevoegen. Rodi compleet, is een prima diepvriesproduct. Na een paar weken eet de pup meestal goed.
Als uw pup 16 weken oud is kunt u overgaan op 3 x daags een maaltijd en op een leeftijd van 6 maanden naar 2 maaltijden per dag. Wanneer u kunt overschakelen op volwassen hondenvoer kunt u overleggen met uw fokker of dierenarts. Op de verpakking van het hondenvoer kunt u ook het voedingsadvies hierover lezen. Veel merken honden voeders hebben een eigen website met alle informatie die u nodig heeft. Zorg ervoor dat voerverandering geleidelijk gaat omdat uw hond anders diarree kan krijgen. Gedurende een aantal dagen voert u de nieuwe brok vermengd met de oude brok, waarbij u de oude brok per dag vermindert en de hoeveelheid nieuwe brok verhoogt.
Beloningsbrokjes
Veel eigenaren geven lekkertjes en kaas als beloning in de puppytraining en met oefenen thuis. Dit verstoort echter het zo zorgvuldig samengestelde evenwicht van het gewone voer. Beter kunt u dus als beloning zoveel mogelijk de brokjes van het dagelijkse voer gebruiken.
De inentingen
Uw pup heeft op de leeftijd van 6 weken de puppyenting tegen hondenziekte en de eerste parvo-enting gekregen. Door veel dierenartsen wordt aangeraden op de leeftijd van 9 weken een tussentijdse enting te geven. Dit beschermt de pup goed tot hij de volledige inenting kan krijgen met 12 weken tegen de vier gevaarlijke hondenziekten: Carré, Hardpad, Leptospirose en Hepatitis.
Vaccinatieschema pup
– 9 weken Parvo / Ziekte van Weil
– 12 weken Hondenziekte / Parvo / Ziekte van Weil
In overleg met de eigen dierenarts kan van dit schema worden afgeweken, zo kan eventueel de Ziekte van Weil /Parvo injectie herhaald worden als de pup 16 weken oud is, dit is aan de te raden bij een hoge besmettingsgraad. Indien u de pup meeneemt naar het buitenland is enting tegen Rabies uiterlijk 1 maand voor vertrek verplicht. Vraag uw dierenarts of u nog andere maatregelen die u moet nemen. Dit is per land verschillend.
Ontwormen
Uw pup heeft met 2, 4, en 6 weken een wormkuur gekregen. Uw fokker kan u hierover informatie geven. U wordt aangeraden dit nog een keer te herhalen op de leeftijd van 8 weken en vervolgens tot 6 maanden elke maand ontwormen. Daarna, net als de volwassen honden 4 keer per jaar.
Ontwormen vóór het vaccineren is belangrijk. Heeft de pup een behoorlijke wormbesmetting dan kan het vaccin minder goed zijn werk doen. Dus altijd een week voor het enten de hond ontwormen!
Tenslotte
Vergeet in de zomer niet om maatregelen tegen teken en vlooien te nemen.